Poceni kartuše in tonerji

Poceni kartuše in tonerji

Poceni kartuše in poceni tonerji

Resnica o neoriginalnih, kompatibilnih kartušah in tonerjih

Živimo v času, ko je denar sveta vladar in gonilna sila vsega dogajanja na planetu. Hitreje, višje, močneje ne velja samo v športu, ampak tudi v vsakdanjem življenju. Svojim najbližjim želimo nuditi najboljše, to pa je največkrat povezano z večjimi zaslužki, manjšimi stroški in zelo malo časa. 

Tudi v svetu tiskanja je moto podoben. Želimo natisniti čim več, s čim manjšimi stroški. Enostavno. Ampak ali to lahko uresničimo na račun vseeno dobre kakovosti izpisa?

Originalna kartuša je narejena s strani proizvajaca, ki je tudi proizvajalec tiskalnika. Originalna kartuša za HP tiskalnik je narejena v HP-ju. Kompatibilna kartuša je narejana drugje, vendar ustreza uporabi v HP-jevem tiskalniku.

Kompatibilne kartuše bi morale biti povsem primerljive originalnim, vendar je večinsko mnenje uporabnikov, da so originalne kartuše zelo drage, kompatibilne pa poškodujejo tiskalnik. 

Na trgu se pojavljajo tri vste tonerjev:

  • originalni tonerji; OEM (Original Equipment Manufacturer = originalni proizvajalec naprav) se ukvarja s proizvodnjo izdelkov, katere prodaja pod svojim imenom in svojo znamko. Vsak OEM proizvaja in prodaja tudi potrošni material svoje OEM blagovne znamke pod unikatnimi oznakami. 
  • obnovljeni tonerji; uporabljene OEM kartuše se ponovno uporabijo, napolnio se z novim prahom oz. tinto in predvsem se ne zamenjajo vitalni deli ohišja , kar je prepogoj za pravilno delovanje potrošnega materiala.
  • kompatibilni tonerji; Obstajajo dve vrsti kompatibilnega potrošnega materiala:
    • prvih je žal veliko več na trgu, se pravi nizkocenovnih kompatibilnih, vprašljive kakovosti ter potencialne nevarnosti tudi za uporabnika zaradi nespoštovanja patentov OEM proizvajalcev, zato ga močno odsvetujemo.
    • popolno nasprotje tega je kompatibilni visoko kakovostni 100% nov potrošni material, ki upošteva vse patente in praktično pomeni nov generični izdelek z enako kakovostjo in nižjo ceno, na trgu so poznani kot "drugi oem - the other oem"

V primerjavi z originalnimi tonerji je nakup kompatibilnih tonerjev vedno cenejši.

Kompatibilni toner je proizveden iz ponovno uporabljenih delov že izrabljene kartuše ali tonerja. V procesu obnove je vložek (ohišje) ponovno napolnjeno s prahom oziroma črnilom. Vložek se v celoti pregleda in zamenjajo se iztrošeni deli, nato se očisti in sledi individualno testiranje kakovosti.

Z nakupom teh tonerjev ne prihranimo samo denarja, ampak  tudi zmanjšamo količino plastike, kovin in odpadnih olj na smetiščih.

V podjetju tiskalnik neprestano uporabljamo. Količina izpisov je velika, obenem pa želimo, da je kakovost visoka, brez črt in pack, predvsem pa mora biti menjava enostavna. Popolnoma nepomembno je, ali je izdelek zapakiran v modro ali belo embalažo. Pomembno pa je, da zadovolji tehnične spcifikacije.

Kdaj uporabiti kompatibilne kartuše

Koliko tiskate?

Ne glede na to koliko tiskate, priporočamo, da na 3-4 kompatibilne kartuše ponovno uporabite 1 originalni izdelek.  Z uporabo originala očistite in namažete glavo tiskalnika. 

Stalna uporaba tiskalnika: s kompatibilnimi kartušami boste prihranili veliko denarja. Večinoma vsebujejo več črnila (prahu) glede na original, zato so prihranki veliki.

Zelo redka uporaba: upoštevati je potrebno, da se pri kompatibilnih kartušah črnilo lahko zasuši in zamiši tiskalno glavo. Oiginalna črnila vsebujejo kemikalijo, ki to zasušitev prepreči. Če torej tiskate zelo malo, mogoče samo enkrat mesečno, potem je bolje, da uporabljate original. Pri tonerjih, ki vsebujejo prah, do zasušitve ne more priti.

Kaj tiskate?

Tekst: Kompatibilne kartuše so dovolj kvalitetne za tiskanje tekstovnih dokumentov. Izpisi so ostri, brez napak in pri primerjavi originalnega in kompatibilnega izpisa ne opazimo razlike. Pri črnobelih tiskalnikih je uporaba kompatibilnih kartuš priporočljva.

Vsakodnevne fotografije: Originalne kartuše na originalnem papirju so glede kakovosti izpisa najboljša izbira. Kompatibilne so malo slabše, vendar za vsakodnevno uporabo zadvoljive. 

Profesionalne fotografije: življenska doba kompatibilnih izpisov ni tako dolga kot pri originalih. S časom izpis lahko zbledi, še posebej, če je izpostavljen močni svetlobi. 

Starost tiskalnika

Starost tiskalnika ni pomembna. Potrebno pa je upoštevati, da v primeru novega modela tiskalnika na tržišču, kompatibilne kartuše mogoče še ne bodo dobavljive. Pri polnoma novem tiskalniku boste primorani kupiti original in počakati nekje 3 - 6 mesecev, da se na tržišču pojavijo kompatibilni izdelki. 

Zaključek

Upamo, da se vam zdi prispevek koristen in vam bo olajšal odločitev pri nakupu potrošnega materijala za tiskalnike. 

Kompatibilne kartuše so vsekakor pameten nakup, ki vam prihrani veliko denarja. Naše izkušnje so nas pripeljale do zaključka, da se nakup originala izplača samo v primeru, ko potrebujemo izpis visoko kakovostnih fotografij ali poslovnih prezentacij. 

Komentirajte

Potreben vnos v vsa polja

Ime:
E-mail: (ne bo javno objavljen)
Komentar:
Prepis kode: